14999665941122737247

12 Kisah Orang Ambil Kesempatan Atas Orang Lain

teman-makan-teman1

SUMBER IMEJ

Kawan yang baik adalah kawan yang sanggup bagi kau pinjam duit dan tak kisah pun kau nak bayar balik atau tak. Seronok kan? Senang hidup kau wei! Baiknya kawan kau tu.

Tapi secara automatik kaulah yang akan jadi kawan paling tak guna, tak guna, tak guna kat atas dunia ni. Suka betul ambil kesempatan atas kebaikan orang lain.

Saya kongsikan 12 kisah orang ambil kesempatan kat orang lain. Gerammm baca. Kalau iman tak kuat, jangan baca ya. Nanti penuh maki-maki kat komen tu.

Haha!
.
.
.
#KISAH_1
#KAHWIN_PAKAI_DUIT_ORANG
Ini cerita buat personal loan untuk kahwin guna kawan punya nama. Akak kepada member saya terkena. Last-last lepas kahwin tak bayar. Si member ni pula tak pasal-pasal tiap-tiap bulan kena bayar hutang kawin diorang. Memang tak berkat lah kahwin kalau gitu gayanya. Sebab tu jangan mudah kesian atau percaya sangat dengan orang.
.
.
.
#KISAH_2
#KAWAN_BAIK_BUAT_TAIK
Paling bongok kau buat pinjaman peribadi untuk dia, kawan sejati kononnya. Sudahnya kau gaduh hutang di bank kau dia tak bayar. Kau bajet cun bagi dia duit konon nak pikat hati dia. Sudahnya now kau bayar hutang personal loan (PL) tu 10 tahun. Sadis Betul.

Cerita daripada seorang rakan tadi yang mengadu tak boleh beli rumah dah banyak komitmen hutang. Salah satunya PL utk “kawan baik” yang berbaki lagi 5 tahun. Serious cannot brain. 😂😂
.
.
.
#KISAH_3
#MANGSA_MLM_ABANG
Husband saya pun kena. Abang-abang dia nak join MLM, 8 tahun dulu famous benda ni. Husband kerje gomen. Abang-abang dia minta guna nama dia buat personal loan dan janji bayar balik tiap-tiap bulan.

Husband buat loan tanpa pengetahuan saya. Sebab abang-abang dia pesan jangan bagitau isteri. Tapi saya tahu jugak. Memang mengamuk la jugak kan. Tapi nak buat macam mana, bende dah jadi.

Sekarang, bisnes entah ke mana. Pulangan entah ke mana. 1 sen pun tak pernah bayar balik kat husband saya. Sehingga sekarang Husband saya tanggung sorang-sorang hutang tu. Kesian dia dengan gaji yang tak seberapa.

Yang abang-abang dia, siap boleh beli & tambah rumah kedua. Beli kereta baru. Motor besar dan bila kami tanya, jawapan dia senang je, tunggu lepas dia dapat pergi haji baru dia nak bayar. Ada ke patut.

Hubungan husband dengan abang-abang dia sekarang? Memang renggang sangat. Saya dengan mereka, lagi lah tak bercakap. Perasaan sakit hati tu tak tau nak cakap. Sebab mereka, saya terpaksa bersusah bantu mencukupkan perbelanjaan rumah.

Saya tak kisah jika bersusah atas sebab diri sendiri. Tapi terpaksa bersusah, disebabkan orang lain buat taik, hare betul rasenye.
.
.
.
#KISAH_4
#KURANG_ASAM_ENCIK_SAHARUDDIN
Macam ayah saya terkena. Dulu ayah dengan kawan dia buat PL dengan bank rakyat. Memasing jadi penjamin antara satu sama lain. Ayah bayar cantik smpai loan habis. Tup-tup bahagian kawan dia tu, tahun lepas bank call cakap kawan dia tu tak bayar. Dah tertunggak lama dan banyak. Pastu orangnya tak dapat dihubungi. Bila dah dapat cari, boleh pulak cakap tak mampu bayar.

Sudahnya sebagai penjamin tak pasal-pasal ayah kena kuar duit RM16k bayar hutang dia. Sampai bila-bila takkan halal.Kurang asam sungguh Encik Saharuddin tu. 😡😡

TJ
#
KISAH_5

#MAK_NAK_KERETA_OVERSEA
Kawan adik saya kerja nurse swasta ambik Vokswagen sebab mak dia teringin pakai kerete obersea. Serius tak tau apa dalam kepala otak mak dia menyusahkan anak mcm tu. Haihh!
.
.
.
#KISAH_6
#PREBET_ASKAR_HONDA_CITY
Kawan saya prebet askar. Habis training belikan mak dia Honda City sebagai tanda dia dah berjaya. Gaji RM1,800 bayar kerete RM900. 😭
.
.
.
#KISAH_7
#MAK_BAIK_SANGAT
Ini yang saya takutkan. Alhamdulillah diberi rezeki kerja sebagai penjawat awam. Sebelum kerja lagi dah cakap awal-awal kat family termasuk mak, tak kan buat loan untuk nama orang lain.

Sebab dah nampak apa yang berlaku dalam keluarga. Mak pesara. Mak saudara bongsu guna nama mak untuk beli kereta Vios. Dah habis bayar, tukar nama dia sendiri.

Lepas tu mak saudara lain pulak guna nama mak beli kereta Bezza. Mak saudara ni jugak pakai nama mak untuk penjamin pinjaman.

Kakak pulak suruh mak buat pinjaman pencen. Semua atas bahu mak. Bila kereta mak saudara kemalangan, yang susahnya mak. Bila mak saudara lambat bayar kereta, orang bank call mak.

Ini yang paling saya marah. Dah puas bebel cakap dengan mak, tak yah lah baik hati sangat kasi orang guna nama.

Effect, baru-baru ni mak terdesak perlukan duit urgent. Nak pinjam bank dah tak boleh sebab terlalu banyak komitmen. Dah tak tahu macam mana nak nasihat lagi.
.
.
.
#KISAH_8
#PENJAMIN_BLACKLISTED
Teringat dekat kawan saya jadi penjamin kereta Myvi kawan dia. Last-last kawan dia tak bayar bawa lari kereta sampai sekarang tak nampak bayang. Tak pasal-pasal kawan saya terpaksa pinjam duit dan buat personal loan untuk clearkan nama dari blacklist.

Setiap bulan terpaksa menanggung hutang benda yang dia tak pakai. Semoga Allah limpahkan rezeki yang banyak dan berkat buat kawan saya dan dipermudahkan segala urusannya.

Aamiin.
.
.
.
#KISAH_9
#ADIK_BIJAK
Adik ipar (lelaki) jadi penjamin loan kereta kawan. Lepastu kawan buat taik. Sekarang nama dia blacklisted. Haram nak beli rumah loan semua tak boleh.Mujur lah adik saya pompuan beli rumah masa belum kawen. Merasa lah menumpang rumah isteri.
.
.
.
#KISAH_10
#SURIRUMAH_BLACKLISTED
Saya salah seorang mangsa bagi pinjam nama buat personal loan pada ahli keluarga. Akhirnya bulanan tak mampu bayar. Bank kejar saya. Saya dahlah surirumah macam mane nak tolong bayar. Akhirnya nama blacklist masuk CCRIS. Sedih rasa hati. 😢😭
.
banner malaysiakini
.
#KISAH_11
#UNCLE_CAMRY
Saya pun pernah kena black list sebab tolong guna nama saya ke uncle saya. Dia nak beli Toyota Camry. Dia bayar 6 bulan saja lepas tu dia terus senyap.

Dia sembunyikan kereta tu. Lepas tu bank jumpa and bagitau ke saya. So saya lah yang kena bayar balance nya.

Masa Camry tu kena tarik. Wife dia fikir saya yang suruh. So saya yang kena maki lagi. Hahah. And uncle tetap diam membisu. (Patut uncle tu yang perlu dimaki). Tu lah ceritanya.

Moral of the story, siapa pun manusia yg nak pinjam nama kita. JANGAN BAGI 😅
.
.
.
#KISAH_12
#MANA_KAU_CIKGU_NORDIN
Kisah macam ni terjadi juga pada Ayah saya. Ex-jiran merangkap kawan mengajar satu sekolah, merangkap kawan baik (pada ketika itulah!). Swipe credit card Ayah sampai cecah limit. Kononnya waktu tu dia sedang susah dan perlukan duit bantuan kewangan sangat-sangat.

Lepas tu dia menghilang. Beberapa tahun kemudian, ayah nak tukar kereta dan baru dapat tahu, hutang kredit kad tu tak pernah langsai malah bertambah-tambah interest! Jadinya nama dah masuk ccris, loan kereta tak lepas.

Terpaksa pulak gali lubang untuk tutup hutang kredit kad tu. Jumlahnya beribu, of course lah kan. Sampai harini CIKGU NORDIN tu entah hilang ke mana satu family.

MANA KAU CIKGU NORDIN??
GANTI BALIK DUIT AYAH AKU!
.
.
.
Kau dah baca 12 kisah sedih ni, kalau lepas ni jadi kat diri sendiri juga, memang salah kaulah tak ambil pengajaran. Kawan makan kawan, abang tipu adik, pakcik buat taik.

Hati-hatilah. Dunia ni memang penuh dengan manusia-manusia jahat yang suka ambil kesempatan atas kebaikan kita. Lagi-lagi kalau dorang nampak kita ni macam berduit.

Sorok-soroklah duit tu ya.

Jangan semua nak tayang kat orang.

SUMBER: Facebook Harith Faisal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *