Inilah Orang yang Selalu Dikejar Rezeki

Rezeki Daripada Sampah

7-Dzikir-Yang-Paling-Ampuh-Untuk-Membuka-Pintu-Rezeki

Rezeki yang paling baik adalah rezeki yang dipenuhi dengan berkat iaitu rezeki yang walaupun sedikit tetapi mencukupi, manakala rezeki yang tidak baik adalah rezeki yang diperoleh dengan banyak, tetapi tidak mendatangkan manfaat, tidak pernah cukup dan tidak berkat.

Di satu kawasan tempat pembuangan sampah di Jakarta, sekumpulan lelaki dan wanita dilihat mengumpulkan botol plastik sebelum memasukkannya ke dalam beg besar, tanpa menghiraukan bau busuk di kawasan berkenaan.

Mereka memperoleh sejumlah kecil pendapatan dengan menjual botol dan cawan plastik kepada syarikat yang mengitarnya semula.

Jakarta menghasilkan kira-kira 6,500 tan sampah setiap hari.

 TJ

Tetapi, tidak seperti bandar besar lain, ia tidak mempunyai sistem pengitaran semula yang baik.

Sebahagian besar penduduk membayar lori sampah untuk memungut bahan buangan harian mereka.

Ramai juga yang membuang saja sampah di tepi jalan atau kawasan lapang.

Sejumlah besar sampah itu berakhir di tempat pembuangan sampah utama di pinggir Jakarta atau ke dalam sungai di seluruh bandar raya berkenaan yang permukaannya biasanya dilitupi botol dan beg plastik atau sisa barangan buangan lain.

Plastik khususnya menjadi masalah utama.

Indonesia, negara ekonomi terbesar di Asia Tenggara adalah sumber sisa plastik kedua terbesar di laut di seluruh dunia selepas China, menurut kajian Universiti Georgia tahun lalu.

banner malaysiakini

Jumlah besar sampah di Jakarta juga menjadikan negara itu terdedah kepada banjir kerana ia menyekat sistem perparitan dan saliran.

Bagaimanapun, keadaan kini bertambah baik di beberapa bahagian bandar yang didiami 10 juta penduduk itu dengan pihak berkuasa meningkatkan usaha membersihkan sungai utama sejak beberapa tahun lalu.

Sumber rezeki bagi setiap orang bukan terbatas dalam bentuk wang ringgit, material atau harta benda semata-mata, tetapi rezeki juga meliputi kelapangan waktu untuk membuat kebaikan dan amal ibadah kepada Allah SWT, kesihatan yang baik, hati yang tenang dan lapang, idea bernas dan bermanfaat, hatta kehidupan yang bahagia sekalipun.

Oleh itu, jalanilah pekerjaan dengan amanah dan sebaik mungkin untuk mendapat kehidupan yang berkat dan ganjaran syurga Allah di akhirat kelak.

Gambar _Yakinlah rezeki itu jaminan allah

SUMBER : myMetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *